2011. április 12., kedd

Leszavazta a Fidesz-KDNP a magyar föld és víz védelmét

barikad.hu 2011, április 11 - 15:51

Mind a határon túli magyarság önrendelkezési küzdelmeinek támogatásáról, mind a magyar föld védelméről szóló módosító javaslatot leszavazta a kormánytöbbség.

A Jobbik kezdeményezte, hogy az Alaptörvény rögzítse a magyar állam kötelezettségét a határon túlra szakadt nemzetrészek iránt viselt felelősségen túl "önrendelkezésük kivívására irányuló törekvéseik" támogatására is. A fideszes és KDNP-s honatyák és honanyák annak ellenére mondtak a javaslatra nemet, hogy azt az Országgyűlés illetékes bizottsága is támogatta.

A kormánytöbbség elutasította a magyar termőföld és a víz védelméről szóló jobbikos módosító indítványt is. A javaslat az egészséges környezethez való jogot, illetve a természeti értékeknek "a jövő nemzedékek számára való" megőrzését azzal egészítette volna ki, hogy "a termőföld és az ivóvízkészlet kizárólag magvar állami vagy helyi önkormányzati tulajdonban, illetve magyar természetes személy tulajdonában lehet ." A Fidesz és a KDNP frakció tagjai - beleértve a MAGOSZ-elnök Jakab Istvánt is - kivétel nélkül nemmel szavaztak az előterjesztésre. A független képviselők - az LMP-ből távozott Ivády Gábor, az ex-fideszes Molnár Oszkár, a Jobbikból kizárt Pősze Lajos, de még a volt szocialista Szili Katalin is - mindannyian a hazai föld-és vízvagyon védelme mellett voksoltak.

Az általuk számtalan esetben megígért földvédelmi jogszabály leszavazása a jelek szerint alaposan igénybe vette a fideszes honatyák idegeit is. A Jobbik-frakcióból érkező markáns bírálatokra Lázár János meglehetősen ingerült felszólalásban reagált, melyben kikérte magának, hogy őt és társait "lehazaárulózzák" a parlamentben, és követelte az ülést vezető Balczó Zoltán közbelépését. A Ház jobbikos alelnöke emlékeztette a feldúlt frakcióvezetőt: néhány esztendővel korábban saját pártjának "egyik prominens képviselője" is élt e kifejezéssel, s akkor a Házbizottság úgy foglalt állást, hogy ez belefér a szólásszabadság keretei közé. (Az ominózus beszólást 2002-ben Kövér László követte el, amikor a "23 millió románnal" riogató MSZP-s és SZDSZ-es képviselőket kiabálta át: "hazaárulók vagytok!")

A kormánypárti képviselők e két javaslat elutasítása után úgy belejöttek a munkába, hogy ezzel a lendülettel pár perc alatt leszavaztak még egy sor jobbikos indítványt.

A Fidesz és a KDNP frakciiója egységesen nemet mondott többek között a Jobbiknak, a halálbüntetés visszaállítására, a kétkamarás parlament felállítására, a képviselők visszahívhatóságára, az álláshalmozás megakadályozására, a mentelmi jog eltörlésére, a népszavazáshoz kötött új alkotmány elfogadására, az önkormányzati, kötelező feladatok központi költségvetésből történő ellátására vonatkozó módosító indítványait is.

BG

*** www.nemzetihirhalo.hu *********

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése