2011. április 20., szerda

A Jobbik devizahiteleseket mentő csomagja

Figyelembe véve, hogy mennyit költ az állam a MÁV szanálására, nem egy olyan mérték, amit ne tudna az állam meglépni.
2011/04/19 - 19:15 Szent Korona Rádió

A Jobbik javaslata szerint a devizahitelesek hiteleiket a folyósítási árfolyamon váltanák át fix kamatozású forintalapú hitelre. Ez év július 1. és december 31. között lehetne jelentkezni a programba.

Kevesebb mint 300 milliárd forintba kerülne az országnak a devizahitelek forintosítása és ezzel a probléma végleges kezelése a Jobbik javaslatcsomagja szerint - jelentette ki a tervezet ismertetésekor Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes kedden Budapesten.

A Jobbik javaslata értelmében a devizahitelesek 2011. július 1. és december 31. között jelentkezhetnének a programba, amelyben a hiteleiket a folyósítási árfolyamon váltanák át fix kamatozású forintalapú hitelre. Az ellenzéki párt szerint ez a lépés egyszeri 700 milliárd forintos kiadást jelentene a költségvetés számára és ehhez jönne még hozzá becsléseik szerint 250 milliárd forint az államadósság devizaárfolyam miatti növekedéséből.

Viszont a Jobbik számításai szerint pozitív hatásként jelentkezne éves szinten plusz 35 milliárd forint áfabevétel-növekedés a megnövekedett vásárlóerő hatására, illetve a jegybanki alapkamat akár egyszeri két százalékpontos csökkentése újabb plusz 225 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek. Ez tehát az intézkedés évében 690 milliárd forintos terhet okozna a büdzsének, amit akár teljes egészében fedezhetne az állam a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításából befolyt összegből - véli a Jobbik.

Hegedűs Tamás hangsúlyozta: a GDP növekedése ugyanakkor újabb 400 milliárd forint pluszt hozhatna, így csak összesen 290 milliárd forint mínusz lenne az intézkedés nemzetgazdasági hatása, "ami figyelembe véve, hogy mennyit költ az állam a MÁV szanálására, vagy autógyárak támogatására, nem egy olyan mérték, amit ne tudna meglépni a kormány ha akarja".

A Jobbik szerint a kérdés az, hogy megér-e ennyit a kabinetnek a probléma gyökeres és végleges megoldása. Az ellenzéki politikus szerint a kormány tervei - a nemzeti eszközkezelő, illetve a lakáshitelesek törlesztőrészletének bizonyos svájci frank árfolyamon való rögzítése - ugyanis nem oldják meg, csak elodázzák a megoldást.

Hegedűs Tamás elmondta: javaslataikat eljuttatják a Nemzetgazdasági Minisztériumba és egy országgyűlési határozati javaslatot is benyújtanak a témában.
(hirado)

    * 2010.11.16. - Hegedűs Tamás
    * Hegedűs Tamás gazdasági miniszterjelölt bemutatkozása
    * Most se jó, de még rosszabb lesz
    * Szilágyi György és Hegedűs Tamás sajtótájékoztatója (+video)
    * Új adósrabszolga születik - államcsőd a hitelek miatt

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése