2011. április 6., szerda

Adatgyűjtés a mobil telefonokról

Adatgyűjtés a mobil telefonokról: Lawful Interception

Az ETSI (European Telecomminications Standards Institute) munkacsoportja a TCLI -Telecommunications Lawful Interception. Ehhez tartozik mindegyik nemzeti hírszerzés és persze a telekommunikációs ipar képviselői is. Itt koordinálják európai szinten a telefon lehallgatásokat, ill. adatgyűjtést.

Mit gyűjtenek?
1. Telefonszámodat
2. Számla részleteidet
3. Milyen típusú mobilod van
4. Mikor szoktál telefonálni
5. Milyen hálózatban szoktál tartózkodni
6. Használsz-e a telefonodon egyéb szolgáltatásokat, és ha igen mit? SMS, internet, zene, fotózás, MMS, hangfelvétel, filmezés.

A következőket veszik fel és tárolják

1. A neved, címed, születési dátumod, nemed és telefonszámod mellé a személyazonossági kártyádat

2. Az összes általad választott telefonszámot, a hozzátartozó idővel, a hívottnak/hívónak az összes adatával, mint pl. az IMSI azonosságával (International Mobile Subscriber Identity; ez a SIM-kártya száma), vagy a 15 jegyű International Mobile Station Equipment Identity (IMEI) számmal, ami a mobil készüléked száma.

3. IMSI-Catcher-GA90-nel regisztrálják az összes mozgásodat és előállítják a mozgási profilodat. [2] Az IMSI-Catcher-rel megbénítják a telefonodat, mivel ez úgy viselkedhet, mintha a te telefonod lenne, és minden hívást átvesz, ill. meggátolja azt is, hogy a mobilodról hívhass valakit. Még a sürgősségi

számokat sem hívhatod! Az IMSI-Catcher-t csak a bűnüldözési szervek és a hírszerző szolgálatok használhatják, mivel segítségével pontosan meg tudják állapítani a tartózkodási koordinátaidat.

Ilyen módszerrel lőtték ki egy rakéta segítségével az oroszok Baszajev csecsen szabadságharcost!! (Az oroszoknak terrorista!)

Telefon beszélgetéseid lehallgatása komplexebb készüléket igényel. Német telekommunikációs ipar export slágere: kb. 300 ezer euróba kerül! [3] Ezek a készülékek IMSI-Catchers-ként is működnek! [4]Az IMSI-Catcher-GA90, amit a Rohde & Schwarz [5] cég gyárt alkalmas a lehallgatásra is!


Autot GPS-szel lokalizáló egyszerű és olcsó készülék, 10 hónapig tartó akkuval (kapható: 579.-E; Stuttgart; spion-laden.de)


A mobilod alapján a pontos koordinátáid megállapítása és/vagy a beszélgetésed lehallgatása nehézségekbe ütközik, amennyiben olyan környezetben tartózkodsz, ahol nagyobb, mobillal rendelkező, tömeg tartózkodik. De ez is csak idő kérdése, amíg a mérések számát növelve, erősebb jelekkel dolgozva megállapítják, hogy pontosan hol vagy és kivel beszélsz és maris kezdődik a lehallgatásod! Amennyiben azt gondolod, hogy kicseréled a kártyádat és más számról hívod a barátaidat, s ezzel megtéveszted a követőidet, akkor tévedsz. A mobilod továbbra is küldi a jeleket és még az új számodat is leadja a követőid szamara. Valamennyit segít azonban, ha egyszerre több telefonkészüléket hordasz magaddal, több kártyával. De amennyiben elkezded cserélgetni a kártyákat úgy hamarosan bemérik a helyzetet és minden telefonodat lehallgatják, amennyiben ezeket egy helyen többször is használod! Az sem segít rajtad, ha a mobilodat kikapcsolod és még az sem, ha kiveszed belőle az akkut!

Security handysoftware: egy mobil megfigyelése, lehallgatása bárhova is viszik a világon: THA-Handyspy! Csak 598.- € az ára!


Cellular Interceptor; http://www.spyworld.com/equipment/listings/l0010.html; ára 750\'000.- USD; csak hivatalos szervek rendelhetik meg!

Miután a kiszemelt mobilra telepítetted ezt a szoftvert megengedi neked, hogy:
1. Egyszerű hívással, amit a mobil tulajdonosa nem vesz észre, hallgathatod a szobát, ahol a mobil éppen fekszik!
2. Minden bejövő és kimenő sms-ről kapsz egy másolatot!
3. Amint a mobil gazdája hívást fogad vagy kezdeményez, ugy rögtön kapsz erről a mobilról egy értesítő sms-t. Ezek után felhívod a handyt és végig hallgatod a folyó beszélgetést!
4. Kívánságodra a handy helyzetéről percenként kaphatsz koordinátákat!

Mindezt persze az aggódó apukáknak fejlesztették ki, akik meg szeretnék menteni kicsapongó csemetéjüket az elzülléstől!
Folytatjuk!

[1] http://www.statewatch.org/analyses/no-98-eu-surveillance-of-radicals.pdf
[2] http://www.shoghi.co.in/Shoghi_Newsletters/Shoghi_NewsletterJuly2007/index.htm
[3] http://de.wikipedia.org/wiki/IMSI-Catcher
[4] http://www.webcitation.org/5sATybEve
[5] http://www2.rohde-schwarz.com/

Dr. Ing. Sebestyén István, Zürich, Svájc



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése