2011. január 19., szerda

Böjte Csaba: János Pál pápa útján akarok járni!

János Pál pápa útján akarok járni!
 
2011. január 15. szombat, 18:19
 
http://www.magnificat.ro/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=5415:janos-pal-papa-utjan-akarok-jarni&catid=59:csaba-testvlevelei&Itemid=246
 
 
Sokszor kérdezik, hogy miért nem szólalok fel a médiában zajló manipulációk ellen, hogy miért nem ítélem el egyik vagy másik szemforgató újságírót, politikust. Hogy miért nem harcolok azzal amit mindenki rossznak tart.
 
Természetesen én is látom, hogy az úgynevezett demokráciában is nagyon sokszor egy - egy pénzes kisebbség rátelepedik a médiára, és iszonyatos keverésbe kezd. Látom a rossz szándékot, de én nem féltem tőlük a jövőt, mert gyermekkoromban gyakran láttam, hogy a kis forrás felkavart vize milyen hamar kitisztul, a salak leszáll és a víz kristály tiszta lesz. És ehhez csak türelem kell.! Isten úgy teremtette a világot, hogy a hazugság, a szemforgatás halálra van ítélve. A hazugság nehéz, és nehéz fenntartani, ezért magától előbb - utóbb elsüllyed. Ha a forrás vízében a salakkal foglalkozom, azt akaratom ellenére is kavargatom, azzal csak fenntartom az iszapot.
Csodáltam II. János Pál pápát, akit oly sokféle nagyon kemény támadás ért. Erkölcsileg, anyagilag, sőt fizikailag is hányszor próbálták megsemmisíteni, de ő soha nem tért le a szeretet, a remény, a bizalom útjáról. Nem más népek, közösségek hibáit emelgette fel, nem ostorozott senkit, hanem ő maga, a látogatásai során alázattal leborult egy - egy ország földjére, megcsókolta szeretettel, és szerényen a maga és az évezredes Egyháza hibáiért, vétkeiért bocsánatot kért. Olyan döbbenetes az a kép, ahogyan Egyedül meglátogatja az őt súlyosan megsebző merénylőt, és mint ember az embertársával, négyszemközt elbeszélget vele.
II. János Pál pápa a szeretet és a remény prófétája! Nem vitázott gyűlölettel, és mégis neki volt a leginkább igaza a két világháborút is megélt XX. században. Méltó és igazságos, hogy az egyház őt boldoggá avatja, nyíltan, hangosan kimondja, hogy a nagy pápa útja, a szeretet, az alázat, a jóság útja, járható út 2011. május elseje, II. János Pál pápa boldoggá avatásának napja, ezentúl minden őszinte, becsületes munkában hívő ember ünnepe lesz. 2011. május elseje az emberi nem diadalma a gyűlölet, a kapzsiság és a harag felett, az igazság álszent manipulálása felett.
Nagy pápánk példájára azt gondolom, hogy az igazat, a szépet kell nekünk is nagy - nagy alázattal megfogalmaznunk. Egyetlen helyes lépés, bátran, hangosan újból és újból kimondani azokat az értékeket, melyekben hiszünk, melyek mellett jó leélni ezt az életet, melyet Isten ajándékba adott.
A szeretet végső győzelmébe vetett hittel, Csaba testvér
 
 
**************************************************************************
 
 
„Totus tuus” – II. János Pál utolsó imája a Jasna Góra-i Szűzanyához


Tiszteletreméltó II. János Pál pápasága utolsó levelét egy nappal halála előtt, 2005. április elsején éppen a czestochowai Jasna Góra kolostor pálos elöljárójához intézte, Mária, Lengyelország királynőjének május 3-i ünnepe alkalmából. A 2005. április 5-én nyilvánosságra hozott levélhez ajándék is társult: a Szentatya által megáldott és a Jasna Góra-i Szűzanya-kegykép részére készült korona-pár. A levélben a pápa emlékeztetett azokra a nagy dolgokra, amelyeket a Szűzanya által Isten irgalma végbevitt Lengyelország történelmében – különös tekintettel a czestochowai kolostor diadalmas megvédésére a svéd invázió ellen. Ennek a történelmi eseménynek 2005-ben ünnepelték 350. évfordulóját.
A levél végén II. János Pál pápa így fogalmazott:

„Mindez szóljon még a mi nemzedékünkhöz is! Ezek a gondviselésszerű események jelentsenek az egységre való meghívást a közjó és Lengyelország, minden lengyel jövőjének érdekében! Jelentsenek meghívást az örök értékek kincstárának gondozására, hogy ezáltal biztosítva legyen az, hogy a szabadság gyakorlása az épülésre, ne pedig a bukásra szolgáljon!
Miközben térdre hullok a Jasna Góra-i Királynő kegyképe előtt, imádkozom, hogy nemzetem bízva a Szűzanya hathatós segítségében, legyőzze mindazt, ami az emberi méltóságot és hazánk javát veszélyezteti. Az ő anyai gondviselésére bízom a lengyel föld egyházát, hogy az életszentség és alázat tanúságtétele által mindig megerősítse minden hívő szívében a jobb világba vetett reményt. Imádkozom a Lengyelország jövőjéért felelősséget viselőkért, hogy legyen bátorságuk megvédeni minden olyan javat, amely a köztársaság érdekét szolgálja. Amikor megáldom és felajánlom a Jasna Góra-i kegykép számára ezt a korona-párt, lélekben egyesülök a szentély őrzőivel, a pálos atyákkal és minden zarándokkal. Mária anyai gondviselésére bízom hazánkat, az egész Egyházat és önmagamat. Totus tuus – Teljesen a tiéd!

II. János Pál pápa utolsó hivatalos levelét május 3-án, Mária, Lengyelország Királynőjének ünnepén olvasták fel a czestochowai pálos szentélyben.

 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése