2010. november 12., péntek

Orbán éppen beért Izraelt támogatni

barikad.hu

A parlamenti pártok közül egyedül a Jobbiknak tűnt fel, hogy hazánk egy rasszista állammal, Izraellel készül szövetkezni. Orbán Viktor éppen beért az ülésterembe, hogy mai első szavazatával támogathassa a zsidó államot.


Az Országgyűlés ma szavazott az EU és Izrael Állam közötti társulás létrehozásáról szóló euro-mediterrán megállapodásról. A parlamenti pártok közül egyedül a Jobbiknak tűnt fel, hogy hazánk és az Unió egy rasszista állammal készül szövetkezni. Orbán Viktor éppen beért az ülésterembe, hogy mai első szavazatával támogathassa Izraelt.

Az Országgyűlés ma szavazott az EU és Izrael Állam közötti társulás létrehozásáról szóló euro-mediterrán megállapodásról. A kormánytöbbség természetesen megszavazta az ENSZ határozatokat semmibe vevő országgal kötendő szövetséget.

Nem mi építünk kaszinóvárost Izraelben

A Jobbik álláspontjának ismertetését Balczó Zoltán kezdte meg. A csatlakozás idején arról nem volt szó, hogy a harmadik országgal kötött nemzetközi szerződések automatikusan kötelezővé válnak hazánk számára is - emlékeztetett a képviselő.

Ezzel együtt azonban az a szabály, hogy minden tagország törvényhozás szavazhat erről, jelzi, hogy ezzel kapcsolatban igenis van döntési lehetőségünk. Balczó rámutatott: az egyezmény értelmében az izraeli befektetők a tőke, a szolgáltatások, illetve az áruk szabad áramlása, vagy a letelepedés tekintetében ugyanazokat a jogokat élvezhetik, mint az uniós országok befektetői.

A megállapodás elméletileg ugyan kölcsönös, ez a kölcsönösség azonban merőben formális lehet csupán. Hiszen nem magyar vállalkozók akarnak kaszinóvásost építeni a Genezáreti tó partján, hanem izraeli befektetők Sukorón. Nem magyar cégek építenek golfpályának álcázott kibucot Izraelben, hanem fordítva. - jelentette ki Balczó Zoltán.

Akarunk egy rasszista állam szövetségesei lenni?

A Jobbik képviselője felidézte az egyezmény állampolgári jogokra vonatkozó kitételeit is. Hogyan lehet együttműködni ezen a területen egy olyan állammal, amely a számára kellemetlen ENSZ határozatokat rendszeresen nem tartja be, amely szinte minden emberi jogvédő szervezet szerint rendszeresen durván megsérti és semmibe veszi az emberi jogokat? - tette fel a kérdést Balczó Zoltán.

Morvai Krisztina azt a kérdést szegezte a képviselőknek: akarunk-e egy antidemokratikus, emberi jogokat lábbal tipró, ártatlanokat legyilkoló ország szövetségesei és barátai lenni? A jobbikos EP-képviselő szerint Izrael ámokfutását csak azzal lehet megállítani, ha az EU felfüggeszti az ország társult tagságát, és ezzel világos üzenetet küld Tel-Avivnak.

Morvai felidézte a Save the children gyermekvédő szervezet jelentését, illetve David Cameroon brit ex-miniszterelnök kijelentését, aki Gázát egy hatalmas, másfél milliós börtönnek nevezte.

Nem vállalhatunk közösséget egy apartheid-rendszerrel!

Gaudi-Nagy Tamás rámutatott: az Országgyűlés fontos határvonalhoz érkezett. El kell döntenünk, támogatjuk és bátorítjuk-e a jogsértéseket, vagy nem?

Ahogyan 2006-ban kiálltunk, és brüsszeli segítséget kértünk a gyurcsányi jogtiprásokkal szemben, úgy most következetesnek maradva elveinkhez nem vállalhatunk semmilyen közösséget egy apartheid-rendszerrel - szögezte le a politikus.

A képviselő emlékeztett: az Izraellel kötött uniós egyezmény tartalmazza az áruk és szolgáltatások szabad áramlását is, amelyet azonban Gáza blokádjával a zsidó állam nap, mint nap sárba tipor. A Gaudi-Nagy felidézte egy palesztinok jogaiért küzdő zsidó szervezet állásfoglalását, amely a jobbikos képviselők szavainál is jóval sarkosabban ítéli el Izrael politikáját.

Magyarország már 1988-ban elismerte a független palesztin államot - emlékeztetett a képviselő. Amíg ez az állam valóban létre nem jön, addig semmilyen közösséget nem vállalhatunk Izraellel.

Nem az antiszemitizmus, hanem az ország függetlenségének féltése vezet

Vona Gábor felszólalásában "megértését" fejezte ki a fideszes képviselők felé, akik számára minden bizonnyal igen kellemetlen ez a téma, ám az elmúlt húsz év e kérdéssel kapcsolatban folytatott politikája után a legkevesebb büntetés, hogy meg kell hallgatniuk a véleményünket.

A Jobbik elnöke szerint nem Irán, Szíria, vagy Észak-Korea fenyegeti a leginkább a világ stabilitását, hanem Izrael. Vona Gábor szerint Izrael ma olyan "szent tehén", amely bármilyen legelőt letarolhat, bármilyen füvet letaposhat, és oda üríti székletét, ahová akarja. A politikus emlékeztetett rá: Simon Peresznek az ország felvásárlására vonatkozó kijelentéseire senki sem reagált érdemben, beleértve a Fideszt is. Ezt nem lehet kizárólag Gyurcsány Ferencre fogni - mutatott rá Vona Gábor. A magyar ember befogadó természetű, ám szabadságát is félti. Nem én tehetek róla, hogy az ország felvásárlásáról és gyarmatosításáról nem a dél-afrikai, vagy a dán államfő, hanem az izraeli elnök beszélt. Nem az antiszemitizmus, hanem az ország függetlenségének féltése vezet. Manapság az Izraellel kapcsolatos bármilyen bírálat azonnal az antiszemitizmus vádját vonja maga után. - közölte a párt frakcióvezetője. Ez a Jobbik elnöke szerint a holokauszt-ipar része.

Vona Gábor felszólásával kapcsolatban Bárándy Gergely a Házbizottság azonnali összehívását kezdeményezte, s az ötvenes ével népügyészeinek stílusában követelt büntetőjogi eljárást a Jobbik elnökével szemben.

Németh Zsolt a tálibok mellett

Miután a fideszes képviselők nem nagyon tolongtak a hozzászólás lehetőségéért, a jobbikos képviselők felvetéseire Németh Zsolt próbált meg válaszolni. Az atlantista énekeskönyvből azonban nehezen eshetett számára a felolvasás, hiszen az öngyilkos merényletek izraeli áldozatai, és a tibetiek mellett a tálibok melletti kiállásra is buzdította az Országgyűlést. Az államtitkár halált megvető logikai salto mortale-val "leplezte le" Balczó Zoltánt, aki szerinte Izrael uniós csatlakozásának ellenzésével "veszélyes közelségbe került" ahhoz a kijelentéshez, hogy "Európában semmi keresnivalója nincs a zsidóknak"

A kései órán súlyos szövegértési nehézségekkel küzdő államtitkár rágalmait Balczó Zoltán visszautasította és kikérte magának.

A végszavazás előtt a jobbikos képviselők egy molinót tartottak magasba, amelyen a tíz legborzalmasabb izraeli népirtás, illetve ezek civil áldozatainak száma szerepelt. A transzparens nem hatotta meg különösebben a honatyákat: az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta, hogy hazánk formálisan is szövetségesi viszonyba kerüljön az ENSZ határozatait nap, mint nap megszegő, népírtó állammal.

Bárándy őt is lecsukatná - izraeli író a zsidóság mítoszáról

Az Országgyűlés mai döntésének fényében különösen érdekes a Fidesz-közeli Magyar Nemzet hétvégi számában megjelenő interjú Shlomo Zand izraeli íróval. Zand Hogyan alkották meg a zsidó népet? című kötete most jelent meg magyarul.

Az interjúban az író rámutatott arra, hogy nemrég Izraelben olyan döntés született, hogy hűségesküre kötelezik mindazokat, akik Izrael állampolgárai akarnak lenni. Az író szerint, ha egy nemzet nem biztos identitásában, akkor etnikai bizonyítékot keres, ami rasszista irányba is elmehet.

Véleménye szerint a zsidó nemzet kitalálása nem összesküvés, hanem mítoszteremtés. Rámutat a kérdés kapcsán arra, hogy az a mítosz, ami segített létrehozni egy nemzetet, késöbb el is pusztíthatja.

Izrael napról napra azt próbálja bizonygatni, hogy nem demokratikus állam, hanem a zsidók országa-magyarázta Shlomó Zend.

Hogy hogyan fordulhat Izrael ellen az eredetmítosz? Válaszában utalt az ország etnikai sokszínűségére, amely állandó konfliktusforrást jelent.

Az író nem szimpatizál az izraeli politikával, mert annak íránya nem a béke felé mutat. Elismeri azt is, hogy Izrael kihasználja a holokauszt emlékét saját politikai céljaira. (Vona Gábor hasonló kijelentése kapcsán Bárándy Gergely "büntető eljárás" lehetőségén meditált a T. Házban.) Szerinte egy újságírónak nem joga, hanem kötelessége megírni a kritikus cikket, ha Izrael bűncselekményeket követ el.

A kormánypárt jelenlegi külpolitikai stratégiája követi azt a húszéves gyakorlatot, amely az amerika-izraeli politikai érdekek mentén halad. Jóllehet, szavak szintjén - mint ahogy Vona Gábor is megjegyezte - kifejezte a kelet felé való nyitást.

Csak ajánlani lehet a forradalmi kormány tagjainak és rajtuk kívűl az elmúlt húsz esztendő politikus garnitúrájának a másként gondolkodó izraeli író tabudöntögető kötetét, hogy milyen egy olyan ország politikai iránymutatását követni, amely csak a saját határain kívűl elkötelezett harcosa a demokráciának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése