2010. szeptember 4., szombat

Magyar Feltámadás - Interjú a Kárpát-medencei hazafias versmondó verseny megálmodójával

hazafias versmondó verseny felnőtt kategóriája lesz szeptember 4-én 10 órakor a Hazatérés templomában. Benke László, aki kitalálója, és egyben fő szervezője a versenynek szeretné ismertebbé tenni a méltatlanul mellőzött magyar irodalom alakjait és a nemzeti öntudatot erősíteni az emberekben. A verseny életre hívásáról, az azzal kapcsolatos feladatokról, tervekről kérdeztem.

- Nyáron is volt egy szavalóverseny a Hazatérés templomában.

- Igen, az volt a rendezvénysorozatnak az első fordulója, melyet általános iskolások számára szerveztünk. Külön csemegének számított, hogy az óvodásoknak külön kategóriában biztosítottunk lehetőséget egy kis megmérettetésre.
- Milyen indíttatásból jött az ötlet a versmondó megvalósítására?

- Mint rutinos verstanító apuka, minden évben együtt készülünk a gyerekekkel a vers- és mesemondó versenyekre. Nagy csalódás ért, amikor finoman tudatták velünk, hogy az iskolai versenyen nem mondhatja el azt a verset a gyerek, amit szeretne. Konkrétan egy Wass Albert versről volt szó, amit nem javasoltak. Falakba mégis akkor ütköztem, amikor a gyermekeim megnyerték az iskolai, és a kerületi versmondó versenyeket. Számítottunk arra, hogy mint győztesek tovább mennek az országos versenyre. A legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor közölték, hogy ebben az évben nem rendeznek a gyerekeknek országos versenyt. Indoklás: nincs pénz!
Nem rendeznek? Hát akkor rendezünk mi! Nem hiszem, hogy pénz kérdése.- merült fel bennem a gondolat. Akkor meg már ne csak országos legyen, hanem a teljes magyarságot felölelő, Kárpát-medencei.
- Hányan vettek részt rajta, milyen volt az érdeklődés?

- Összesen 53 induló volt. A szülőkkel, vendégekkel, meghívottakkal, kirakodókkal, kézművesekkel teljesen megtöltöttük a Hazatérés templomát. A rendezvény hangulatára a családias jelzőt tudnám használni. Ezt fokozta a közös ebéd –melyre mindenki a vendégünk volt – és a délutáni pihenő alatt kakaózás, kalácsfogyasztás. Azok számára, akik napközben mégis megéheztek, megszomjaztak, a verseny időtartama alatt büfé állt rendelkezésre a színház terem előtt.
- A szeptemberi verseny ennek a folytatása? Miben más ez az őszi szavalóverseny?

- Igen, az előző folytatása. A kettő alkot teljes egészet. A soron következő verseny ugyanolyan lesz, mint az előző: a Hazatérés templomában, ugyanazzal a szakmai zsűrivel, ugyanolyan feltételekkel. Azzal a különbséggel, hogy ez most a felsőoktatásban tanulók, szakközépiskolások, egyetemisták és felnőttek részére lett kiírva. A kettéosztás oka igen egyszerű. Egy nap alatt nem lehet óvodától-felnőttekig átívelő versenyt lebonyolítani. Így mindenkinek volt elég ideje felkészülni. A gyerekek talán még bátrabban állnak ki szavalni. A középiskolások most már tudják, mire számíthatnak és talán nagyobb lelkesedéssel jelentkeztek az őszi fordulóra. Mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy a legfiatalabb versenyzőnk egy 4 éves kisfiú volt és a legidősebb – a soron következő fordulóban hallható lesz - egy 71 éves férfi. Nem szabtunk korhatárt.
- Milyen versekkel lehet jelentkezni?

- A fő szempont a “haza szeretete”. Leginkább méltatlanul mellőzött költőink műveinek elmondására számítunk. Említenék néhányat közülük: Wass Albert, Reményik Sándor, Nyírő József, Szabó Dezső, Márai Sándor, Dsida Jenő, Sajó Sándor, Makkai Sándor. Nem szeretnénk határt szabni, hogy ki milyen verssel indul. Mi mindennek örülünk. A lényeg, hogy az emberek megszeressék ezt a műfajt, és szívesen szavaljanak. Sőt, arra is van lehetőség, hogy saját költeménnyel induljanak a versenyen. Ezt a zsűri külön értékeli.
- Miért a Hazatérés templom a színhely?

- Nem is volt kérdés, hol szeretnénk megrendezni a versenyt. Ennél megfelelőbb helyszínt nem is találhattunk volna. Többször voltam itt különböző rendezvényeken, és mindig lelki feltöltődést jelentett számomra. Egy igazi szentély, ahol a látogató a szó szoros értelmében hazatalál. Csodálatos, hogy első nekifutásra sikerült megbeszélni a helyszínt és Ifj Hegedűs Lóránt elsőre igent mondott. Nagyon sok elképzelésem van, és sok mindent szeretnék még megvalósítani a jövőt illetőleg.
- Kik lesznek a zsűriben?

Dr. Mészárosné Hegedűs Zsuzsanna lelkész, Dr. Torday Ferenc, Dúró Dóra, a Jobbik Oktatási és Kulturális Kabinet elnöke, Kajzinger Zsolt, Szilágyi György, nemzeti egyletek részéről. A szakmai szempont mellett fontos volt, hogy elkötelezett legyen a Nemzet, és a Haza iránt. Elfogadta a felkérést Szőke István Atilla író is.
- Lesz folytatás? Mi a céljuk ezzel a szavalóversennyel?
- Hagyományt szeretnénk teremteni és minden évben megrendeznénk a versenyt. Célunk, hogy a gyermekek felejthetetlen élményekkel és ajándékokkal gazdagodjanak. Úgy nőjön fel a következő nemzedék, hogy hazaszeretetével, nemzet iránti elkötelezettségével tudja építeni a Magyar feltámadást, a későbbiekben pedig vezethesse az országunkat egy szebb Magyar Jövő felé!
- Úgy tudom, Ön is szerepelt, mint előadó?

- Igen, a rendezvény megnyitója után Reményik Sándor: Gyűrűt készíttetek… című költeményét szavaltam el. A fellépők között volt két gyermekem, Nikolett (Petőfi Sándor Nemzeti dal) és kisfiam, Dominik, a verseny végén (Vörösmarty Mihály: Szózat) szerepelt. Mindketten nagy sikert arattak előadásukkal. Vendég előadóként Szabolcsi Hubertné vezetésével meghívást kaptak a Vecsési Református Óvodások is, akik nagy sikerű előadást adtak elő. Azok közül, akik az elmúlt versenyen szerepeltek, többen meghívást kaptak különböző rendezvényekre. Például a Magyar Szigeten az egyik győztes kislány több ezres tömeg előtt mondhatta el versét. Az adományozóknak hála minden induló oklevelet és ajándékot kapott. Minden előadóról videó készül, amit majd ki szeretnénk adni.
- Miből sikerült ennyi mindent előteremteni?

- Ezúton szeretném köszönetemet kifejezni azoknak, akik segítettek, segítenek az esemény létrehozásában, és akik sok csodálatos ajándékkal támogatják rendezvényünket. Mint már említettem nem hiszem, hogy minden pénzkérdés. Szerintem három dolog kell: elszánt munka, tenni akarás, és a hasonló jóérzésű magyar emberek. Hála Istennek egyre többen vagyunk.

abbé

A cikk megjelent a barikád hetilap előző számában.
A tervezett program szeptember 4-én, szombaton tehát a következő:
10.00- Megnyitó:
Megnyitó beszéd Elmondja: Hegedűs Lóránt Püspök úr
Himnusz (Hegedűs Zsuzsa, előadásában)
Benke Nikolett Benke Dominik: Szőke István Atilla: Esküszünk
10.30- Verseny indul
Középiskolások versmondása
Szünet Alexa Emese 7 éves Tamás István: Magyarének 1. helyezés
Középiskolások versmondása
12.30 Ebédszünet, mindenkit vendégül látunk (Riportok, Szent Korona Rádió, Büfé és egyéb.)
Meglepetés fellépők
Szőke István Atilla előadása
Egyetemisták versmondása
Szünet
Felnőttek versmondása
(Idő a Zsűrinek)
15.00 Eredmény hirdetés, díjátadás
A győztesek előadása!
16.00- Zárszó köszönet Elmondja: Benke László
Szózat (Hegedűs Zsuzsa, előadásában)
Székely himnusz

barikad.hu

 http://barikad.hu/node/61157

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése